Nosaltres

Qui som

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i el Montsià és el Grup d’Acció Local que gestiona el repartiment dels ajuts Leader a les comarques més meridionals de Catalunya.

El Consorci actua en tots els municipis del Baix Ebre i el Montsià, comarques situades en una posició privilegiada, ja que limiten tant amb la Comunitat Valenciana com amb l’Aragó. També es troben entre l’eix de l’Ebre i el corredor del Mediterrani.

Paisatges

El Baix Ebre i el Montsià formen part de les Terres de l’Ebre, una regió reconeguda amb el distintiu Reserva de la Biosfera que, a més, és considerada una de les 100 millors destinacions de turisme sostenible del món. Es tracta d’un entorn de natura configurat pel riu Ebre i on destaquen dos parcs naturals: la zona muntanyosa del Parc Natural dels Ports i El Parc Natural del Delta de l’Ebre, un paisatge d’arrossars, llacunes i platges quilomètriques i l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya.

Demografia

El territori està format per zones tant d’interior com de litoral. L’interior compta amb nuclis muntanyosos menys poblats, ja que és a les extensions planes i costaneres on es concentra la major part de la població i de l’activitat econòmica i productiva.

Economia

L’activitat econòmica principal es desenvolupa en el sector primari. Dins d’aquest predomina el cultiu d’arròs del Delta de l’Ebre, el conreu de secà a l’interior, en el que sobresurt l’olivera, i el de regadiu, amb els cítrics i l’horta.

També destaca l’activitat pesquera i la indústria alimentària, la química, de materials de construcció i del moble, i el turisme, en especial a la zona Delta i al litoral ebrenc.

Grup d’acció local i Arca

L’ARCA, l’associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, és la xarxa que coordina els 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya, cadascun dels quals treballa per dinamitzar un territori concret, gestionar els projectes i distribuir els ajuts Leader dins el seu àmbit d’actuació. Entre aquests grups està el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, que s’encarrega de facilitar l’obtenció de recursos i de fomentar la creació d’ocupació aquestes comarques.

Grups d’Acció Local

1

Consorci Per al Desenvolupament rural del Baix Ebre i Montsià

2

Consorci Intercomarcal d’iniciatives socioeconòmiques (CIS)

3

Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

4

Associació Leader de Ponent

5

Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

6

Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

7

Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

8

Consorci Leader Pirineu Occidental

9

Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya

10

Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

11

Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC